Wat is een moderne binnendeur en waarin verschilt deze dan precies met een binnendeur van weleer? Als u op zoek bent naar een moderne binnendeur, en iets te weten wilt komen over de geschiedenis van de deur, dan is dit artikel het lezen zeker waard.
De behoefte aan deuren ontstond zeer lang geleden. De oudste bekende deur is ruim 5.000 jaar oud en stamt uit de steentijd. Oudere deuren zijn nog niet ontdekt, maar de kans is zeer groot dat er voor dat tijdperk al deuren, of iets wat daarop leek, bestonden.
Deuren werden vervaardigd van natuurlijk materiaal dat eenvoudig verkrijgbaar was, per streek verschillend, en bewerkt met primitief gereedschap tot een passende vorm. Destijds had een deur primair een defensief doel, namelijk een barrière vormen tegen ongewenste indringers en weersomstandigheden. Dat aspect is ook altijd het praktisch nut van een deur gebleven: een ruimte afsluiten, veiligheid en geborgenheid bieden.
Veel later werd, naast het defensieve doel, ook het esthetische aspect van deuren belangrijk gevonden; een deur mag mooi zijn en ‘iets’ uitstralen. Had men veel aanzien en geld, dan waren deuren rijkelijk gedecoreerd, vervaardigd van exclusieve houtsoorten, voorzien van fraai beslag en fors qua formaat. Had men minder te besteden, maar wel de behoefte aan een deur, dan was een deur over het algemeen vervaardigd van een lokaal groeiende en goedkope houtsoort, klein van formaat en eenvoudig qua vorm, decoratie en uitstraling. De deur werd toen al wel, naast het vormen van een afsluitbare barrière, erkend als een volwaardig en gezichtsbepalend onderdeel van het interieur.
We kunnen ons zo voorstellen dat elk van de voorlopers van de mens in het stenen tijdperk over specifieke talenten beschikten. Sommigen blonken ongetwijfeld uit in de jacht en anderen in het vervaardigen van voorwerpen als speren, gereedschap en… deuren. Generatie op generatie werd de edele kunst van het vervaardigen van deuren doorgegeven en stap voor stap verbeterd.
Deuren waren echter lange tijd niet vormstabiel. Vocht en droogte, warmte en koude, het toegepaste materiaal, de wijze van constructie en gebruik hadden allen invloed op de stabiliteit van de deur. Pas vanaf de middeleeuwen werd de technologie van schrijnwerk ontwikkeld. Een methode om middels frame- en paneelconstructie onder meer deuren te maken die vormstabieler waren. Maar zelfs de meest getalenteerde schrijnwerker kon toen nog geen deur maken die niet, al was het op termijn, vervormde.
Lange tijd was de schrijnwerker de aangewezen persoon als u een deur nodig had. Pas vanaf de industriële revolutie, de overgang van handmatige- naar machinale productie begin 19e eeuw, konden deuren grotendeels nauwkeurig machinaal vervaardigd met zeer complexe (en duurzame) verbindingsconstructies. In eerste instantie nog bij de schrijnwerker, maar op een bepaald moment werden deuren in speciaal daarvoor ingerichte fabrieken gemaakt. Het benodigde volume en de arbeidsintensieve handelingen die nodig waren bij de fabricage van een deur maakten het voor de schrijnwerker onmogelijk om nog deuren te produceren.
Door de technologische vooruitgang werd het mogelijk om met andere materialen deuren te fabriceren in diverse prijsklassen. Hoogwaardige materialen en doordachte constructies werden gebruikt voor de kwalitatief betere en duurdere deuren terwijl goedkopere materialen en een snelle productiemethode werden gebruikt voor deuren uit het budgetsegment.
Deuren van massief hout zullen op termijn onvermijdelijk kromtrekken. Zelfs deuren van massief hout die voorzien zijn van een extern ‘skelet’, ontkomen hier op termijn niet aan. Een kromme deur sluit niet meer goed, zal altijd kieren en blijft in geopende toestand niet meer staan. De technische revolutie en nieuwe materialen hebben het mogelijk gemaakt om deuren te fabriceren die vormstabiel zijn en blijven. Een moderne deur zal dan ook altijd een engineered deur zijn, bestaande uit diverse materialen die in staat is om diverse externe krachten op te vangen zonder dat er sprake zal zijn van een vervorming. Een deur van massief hout heeft misschien het imago van degelijk en duurzaam, het tegendeel is het geval. Een moderne deur bevat altijd een engineered constructie en bestaat uit diverse materialen in de kern.
Er zijn nu misschien nog schrijnwerkers te vinden die een deur kunnen (en willen) maken. Maar of deze deuren betaalbaar zijn, de uitstraling hebben en het kwaliteitsniveau halen van een engineered binnendeur? Wij weten zeker dat dit niet het geval zal zijn.
Binnendeuren van hout, van staal, van aluminium, van glas. Binnendeuren met een zeer sterke ‘schil’ die niet of nauwelijks zullen bekrassen. Binnendeuren met diverse glassoorten. De wijze van openen en sluiten, geluidswerende en brandvertragende deuren enzovoort. De ontwikkelingen op deurengebied staan niet stil en er worden nog steeds innovatieve nieuwe technologieën ontwikkeld om een deur te vervaardigen en te gebruiken. Enerzijds met de focus op het structureel verbeteren van de primaire taak, namelijk een beweegbare barrière vormen, anderzijds op het structureel aanpassen aan de smaak op woongebied, oftewel het esthetische aspect.
Bij Breen Belgium en haar toeleveranciers wordt gebruik gemaakt van de meest geavanceerde apparatuur om zeer hoogwaardig kwaliteitsproducten te maken. Maar ondanks het feit dat wij moderne binnendeuren maken werken we nog steeds met een artisanale inslag. Dat is wat onze deuren het specifieke karakter geeft en duidelijk het verschil maakt.
Breen Belgium BV
Vlimmersebaan 136/12
2275 Wechelderzande
Tel 03 312 90 80
Fax 03 385 97 06
Stuur ons een e-mail
Wij werken enkel op afspraak.